Webshopje

zondag 11 oktober 2015

Tutorial Frozen-taart

 De Frozengekte is toegeslagen bij mijn nichtje en voor haar verjaardag vroeg ze om een Frozentaart.Dit is hoe ik hem maakte:

Benodigdheden voor gestapeld taart

- 2 springvormen, eentje van 27 cm en eentje tussen 10-17 cm
- Biscuitmix (en de daarvoor bijhorende ingredienten)
- pot confituur 400gr
- 500 gr roomboter ongezouten
- 250 gr poedersuiker + poedersuiker om je werkvlak te bestrooien
- rolfondant (of rolmarsepein naargelang eigen keuze en smaak) normaal is het ongeveer 600 gr voor een springvorm van 27 cm doorsnede.
- eventuele afbeelding van iets gedrukt op snoeppapier/ouwel/icing (ik bestelde de mijne op taartenoutlet.nl
- suikerversieringen


De cake!
Eerst maken we de biscuitmix zoals op de verpakking staat.  Je kan natuurlijk hier ook een echt recept voor volgen maar bij mij moet alles wat vooruitgaan.  Zelf gebruikte ik de mix van AVEVE en die was heel goed alleen heel goed en lang blijven kloppen!  Vet je bakvormen in of bekleed ze met bakpapier

Vul ze 2/3 met het deeg en bakken maar zoals beschreven op de verpakking (hier was dat zo'n 25 min op 180graden)Prik met een satestokje in de koek om te zien of er niets meer aankleeft, dan zijn ze klaar om uit de oven te halen. Laat ze eerst afkoelen in de springvorm.


De vulling!

Ondertussen als de biscuit in de oven staat, kan je je vulling voorbereiden.
Mijn vulling zal uit confituur en creme au beurre-botercreme bestaan.
Die confituur mag u zelf maken maar ik gebruikte gewoon een pot rode vruchten confituur.

Voor de botercreme gebruik je normaal dezelfde verhoudingen, dus 500 gr boter en 500 gr poedersuiker maar ik vind dit zo zoet dat ik zelf 500 gr boter en 250 gr poedersuiker gebruik.


Mix de boter tot een zachte brij, voeg daarna de gezeefde poedersuiker bij.  Dit moet je zeer goed mixen anders proeft hij korrelig.  Zet deze opzij, liefst niet in de ijskast zoals ik deed want de boter stijft terug op en ik had 1 harde klomp die moeilijk te gebruiken was...


De cake vullen en voorbereiden!

De grootste cake snijd je in 3 delen.  Je hebt hiervoor speciale taartzaagjes maar als je zoals ik dit niet vaak doet, moet je deze niet speciaal aankopen en volstaat een groot scherp vleesmes ook.


Het bovenste van de cake sneed ik ook af voor een rechte cake te hebben, dit is handiger bij het stapelen of versieren.


 Dan leg je de bovenste delen voorzichtig op zij en beginnen we met de onderste laag.

Doe in een spuitzak (of een diepvrieszakje waar je de punt afknipt en spuitkopje insteekt) wat botercreme.  Spuit hiermee eerst langs de rand een dijkje.  Dit om te voorkomen dat de confituur eruit loopt en straks je rolfondant zou raken. Rolfondant smelt daardoor.
Dan smeer je er een goede portie confituur op en verdeelt deze.En dan nog een portie botercreme erop en ook gelijkmatig verdelen.

Leg er terug een deel cake op en werk deze ook zo af.  Ik deed hier enkel een dijkje botercreme en confituur op anders vind ik het te zoet.... De rolfondant moet er ook nog op en maakt het allemaal nog zoeter natuurlijk.
Als je je lagen afgewerkt hebt, moet je heel je taart nog voorzien van een laagje botercreme.  Dit dient als 'plakmiddel' voor je rolfondant.  Ik deed dit met een spatel voor de bovenkant (dan is het rechter) en een pottenlikker voor de zijkanten.


Zet de taarten als ze afgewerkt zijn in de koelkast om wat steviger te worden.
Niet te lang want dan stijft de boter te hard op en kan hij niet meer dienen als plaklaagje voor je fondant!!De afwerking met rolfondant!

Bestrooi je werkvlak met poedersuiker, geen bloem!  En rol je fondant tot een bal.  


Rol hem uit en draai hem ondertussen geregeld om te zien dat hij niet blijft plakken aan je oppervlak.Als de lap grood genoeg is (gebruik een lintmetertje of stukje touw), rol je hem half op je deegrol en leg hem zo op de taart.  Je kan hem voorzichtig nog verschuiven op je taart.


Strijk de bovenkant glad, je hebt daar speciale werkinstrumenten voor, maar dat heb ik niet.


Dan druk je voorzichtig de zijkanten glad.  Je kan de fondant telkens opheffen om de plooien eruit te halen.


Snij dan met een scherp mesje of pizzaroller de overige fondant eraf.


Mijn onderkant was niet al te mooi gelukt maar met versiering kan je dit weg werken. 


Doe zo ook de andere cake en plaats ze dan op elkaar.


Ze zijn dan klaar voor de versieringen.


Decoratie!

- Op verschillende sites kan je eetbare prints kopen voor op taarten.  Deze moet je enkel vochtig maken en dan op de taart leggen, zachtjes aandrukken.  Denk eraan, de print kan zijn kleur wat afgeven als je erover veegt of verschuift als hij nat is.  ook scheurt het gemakkelijk.  Dus eens nat... leggen en klaar!

- Je kan ook kleinere prints kopen, voor op cupcakes of de zijkant van je taart.  Maar hier ook, eens nat, verschuif het niet teveel want het scheurt!

- De sterretjes maakte ik met overschot van de fondant. Ze zijn gemaakt met uitstekers, je duwt zo'n uitsteker in je fondant en dan duw je op het knopjes vanboven en uit de cutter valt dan het sterretje.  Je kan ze vastplakken met water (penseeltje werkt handiger) of met eiwit.

- mijn ijsschotsen op de zijkant.  Er bestaat een recept met suiker en glucosestroop ed maar dat vond ik te moeilijk ;-)

Ik vind de ijsschotsen wel mooi maar ik gebruikte hiervoor gesmolten muntsnoepjes en zou dit niet meer aanraden voor deze op de bovenste taart te plakken.  De geur kan nogal overheersend zijn en de muntjes gaven ook wat smaak af aan de onderste taart zijn fondant.  En zelf ben ik niet zo'n fan van muntsmaak en zoet tesamen.  Maar zo maakte ik ze.


Je neemt een zak witte muntjes en blauwe muntjes.  Je legt ze op een bakplaat, verwarm de oven voor op 180 graden en de snoepjes moeten er zo'n 5 minuten maar in.
Je ziet het ook gewoon natuurlijk, als ze helemaal uitgelopen zijn,is het klaar.
Je haalt het uit de oven en laat het terug opstijven.  Daarna breek je ze in stukjes en plakt ze met water op de fondant vast.


Als ik al mijn versieringen erop heb geplakt, heb ik de taart terug in de ijskast gezet om alles te laten uitharden.  En klaar is kees!

Natuurlijk kan je deze werkbeschrijving ook gebruiken voor eender ander welke taart in een ander thema!  Beste tip: iedereen kan het en foutjes kan je wegwerken met versieringen :-)

2 opmerkingen:

  1. Waauw,geweldig mooi! Ik heb er eentje besteld, voor Louise haar verjaardag aahet eind van de maand ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een handige tutorial! De taart ziet er prachtig uit!

    BeantwoordenVerwijderen